hemelektronik är min grej

Jag visste aldrig vad slutsteg var


skrivet den 25 aug av Frida, klockan:14:43
När jag gick på gymnasiet började de där killarna som trodde de var häftiga att meka med bilar. Ni vet, de där häftiga killarna som alla utom de själva visste att de var förlorare. Bilstereon var givetvis viktig i bilbyggandet. Den skulle ju ändå tvinga ut eurodisco så att plastdetaljer på bilen vibrerade i dödsångest. Ompf ompf ompf ompf - skulle det låta när de körde förbi.

De pratade om slutsteg, ständigt dessa slutsteg. Jag hade ingen aning om vad det var, men sådan dumhet avslöjar man ju inte (förrän i en blogg, 15 år senare). Det var faktiskt inte många år sedan som jag till slut tog reda på vad ett slutsteg egentligen är för något.

Slutsteget omvandlar signalspänning till ström som driver högtalaren. Den är ofta ihopbyggd med förförstärkaren och bildar då en integrerad förstärkare. Förutom att förstärka ström sker också anpassning av impedansen i slutsteget. Impedansen är det där som står på högtalarna och mäts i ohm och är motståndet för en växelström. (Ohms lag kan ni väl, barn?)

Det är lite grekiska för mig det där, jag är inte hemelektroniknörd på elektorniknivå utan på färdig produktnivå. Så länge det fungerar som jag vill är jag nöjd, fungerar det inte vill jag inte ha skitprodukten. Vad som sker under huven kan jag inte bry mig mindre om.

Har vi lärt oss någonting idag? Kan vi kanske glömma de där slutstegen nu och koncentrera oss på vad som är viktigare: nämligen den musik som spelas i ljudsystemet. Det brukar vara ett ämne som glöms bort.

På återhörande, kära publikum.

Currently rated 3.0 by 90 people

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed